Smaakverhaal #7: De Noordhollandse Messeklever

De Geslaagde Mislukking

Van oorsprong is de Messehanger een mislukte Edammer. Begin 19de eeuw waren niet álle melkboeren in de Beemster volmaakte kaasmakers. En zeker in het najaar waren de omstandigheden verre van ideaal. Melk van september is heel anders dan melk uit de zomer, want alle fut is uit het gras. Combineer dat met een koudere kaasmakerij en een hoge luchtvochtigheid, dan heb je hele andere melkeigenschappen. Dan moet je wel snappen hoe je daar kaas van maakt. Maar juist door deze onwetendheid ontstond de perfecte mislukking.

Ook boer Cornelis Pijper zag zijn kaasjes mislukken, ze zakten als pudding in elkaar. Maar hij proefde ervan en het smaakte goed. Dus bracht deze slimme boer zijn handeltje mislukte kazen toch aan de man, als delicatesse nog wel. Dat hij naast boer ook burgemeester van het dorp was, hielp natuurlijk wel. Binnen een jaar verkocht hij zijn mislukte kazen in heel het land als dessertkaas voor de hoogste kringen. Van 1840 tot 1940 werd de zachte kaas als Messehanger door meerdere boeren gemaakt, maar met het begin van de Tweede Wereldoorlog raakte de kaas in de vergetelheid.

Totdat landbouwdeskundige en kaasliefhebber Jan Uitentuis er zijn zinnen op zette. Deze boerenzoon in Midden-Beemster had al geruime tijd een oogje op deze vergeten kaas. Na veel onderzoek en uitproberen heeft Jan de receptuur nieuw leven ingeblazen en is hij sinds kort beschermheer van deze heerlijke kaas.

Op basis van literatuur uit de 19e eeuw, heeft Jan de kaas uit de vergetelheid gekregen. Een authentiek product, waar alleen zuursel en stremsel aan wordt toegevoegd. En een beetje zout ter conservering. Van origine heette deze kaas een Messehanger; omdat de kaas zo zacht is, blijft hij aan je mes hangen. Maar die naam is, toen de kaas niet meer gemaakt werd, geclaimd door een boer uit de Flevopolder. Jan Uitentuis hernoemde deze kaas tot Messeklever.

Oude tijden herleven. Beleef de puurheid van de Messeklever en de geschiedenis. Proef het zware boerenleven uit de 19e eeuw, de gure herfst maar ook het tintelende van de zomer.

Deze kaas misstaat de kaasplank zeker niet. Wij plaatsen hem vaak in het midden van het kaasplateau als de Hollandse Epoisses ;-)

De Messeklever heeft smaaktonen van gras, hooi, noten en gist. Deze kaas is heerlijk in een salade, maar ook in de warme keuken heel goed te gebruiken, bijvoorbeeld in een tartiflette met bijvoorbeeld uien, aardappelen en spek. Of voor een mooie kaassaus bij warme groente of rood vlees en dan een snufje nootmuskaat en zwarte peper, hmmm.

Kortom een eeuwen oude kaas in een nieuw jasje.

Smakelijke groet van,

Team Hooi en Klomp

← Ouder bericht Nieuwer bericht →