Smaakverhaal #13: Stroopstokerij Wiertz

 

Stroop uit België

Tijdens onze vakantie in september zijn wij naar het heerlijke Limburg geweest. Ook in onze vakanties zijn wij altijd op zoek naar kaas of iets anders voor in de winkel. Nu kwamen we via een klant in België terecht. En zo kwamen we bij Eugène Wiertz terecht, bij wie we volgens onze klant echt zijn stroop moesten kopen.

    
Wij reden vanuit Vijlen naar Voeren. Toen we via een landweggetje aan kwamen dacht ik: ‘ Het zal mij verbazen als we hier een stroopstokerij kunnen vinden.’ Tenslotte kwamen we op een boerderij met wat koeien terecht. We vonden een voordeur die door een vrouw werd geopend en zij stuurde ons naar een schuur. Daar troffen we Eugène aan. Hij was druk aan het stroop maken en wilde wel even tijd voor ons maken. Hij vertelde ons dat dit echt een familiebedrijf, van generatie op generatie is. In de schaduw van de torens van kasteel ‘de Commanderie’ in Sint-Pieters-Voeren wordt al sinds 1940 stroop gestookt. Niet het hele jaar, maar van begin september tot eind januari.
Het stroop maken is hier een uit de hand gelopen hobby. Want naast de stroopstokerij hebben ze ook nog een melkveebedrijf. De boerderij telt ongeveer 80 koeien die twee keer per dag gemolken moeten worden. Het is dus vaak een gezonde balans zoeken tussen stroop en koeien.

Tja, want hoe wordt stroop gemaakt? Er gaan appels en peren in een koperen ketel. Eerst de peren, want die branden minder snel aan. Met schil gaan er hele appels en peren in. Dat kookt hij ongeveer in drie uur naar appel- en perenmoes. Daarna koelt de moes een nacht af en gaat het in een pers. Dan houdt Eugène een emmer vol met pulp van schillen over, die hij aan de koeien voert. Hij doet dan alles weer in de ketel en kookt het ook weer ongeveer drie uur in tot stroop. En dat is even een lastig punt en komt het aan op ervaring en vakmanschap: wanneer heeft de stroop de juiste dikte om in de potjes te doen? We vinden het zulke lekkere stroop dat we honderd potjes mee wilden nemen. Maar daar moesten we later voor terug komen, omdat Eugène ze nog moest maken.

Iedere soort heeft zijn eigen verhoudingen zoet en zuur.
Voor zoete stroop is verhouding: 70% peren en 30% appels
Voor zure stroop: 50% peren en 50% zure appels

Hier wordt de stroop zonder enige toevoeging van bewaarmiddelen en smaakstoffen gemaakt. Een echt zuiver product dus. De stroop is twee jaar houdbaar in de keukenkast.
Erg lekker op een bruine boterham en in diverse gerechten, zoals stoofvlees of bij bloedworst. En natuurlijk lekker bij kaas.

Zo zijn wij vier dagen later op weg naar huis even omgereden om honderd potjes heerlijke stroop op te halen die nu in onze winkel te koop zijn.

     

← Ouder bericht Nieuwer bericht →